Categories
Forsk

Lydnad eller försvar för universitetens autonomi

Columbia-universitetet valde att vika sig för Trump-administrationens utpressning, vilket förstås föga båtade utan bara ledde till ytterligare krav om lydnad. Harvard, däremot, bjuder motstånd.

Categories
Statsveteri

Dragkampen om domstolarna

Hur kommer det sig att domstolsväsendet har blivit en alltmer konfliktfylld institution i amerikansk politik? Konflikten speglar inte bara polariseringen mellan republikaner och demokrater, mellan konservativa och liberaler. Dragkampen om domstolarna invovlerar också en annan mäktig aktör: advokatkåren.

Categories
Statsveteri

Domstolskontroll bortom den kontramajoritära utmaningen

Frågan om huruvida domstolars lagprövning är förenligt med demokrati är ju väl genomharvad i både empirisk forskning och normativ demokratiteori. Sällan snubblar man över något nytt. Ett undantag fann jag dock i en bok som väljer en annan ingång än den förmodade konflikten mellan domstolsmakt och majoritetsstyre och skisserar en republikansk teori som värderar lagprövningen utifrån huruvida den hindrar eller främjar dominans.

Categories
Statsveteri

Marknad som motmakt

Att marknadskonkurrens främjar jämlikhet – både till vänster och till höger låter det förmodligen som ett befängt påstående, för båda ser marknad som liktydigt med avreglering. Men den republikanska idén om att konkurrens främjar både ekonomisk frihet och jämlikhet präglade en gång konkurrenslagstiftningen – tills andra idéer gjorde sig gällande. En lång läsanteckning.

Categories
Statsveteri

En europeisk supermakt?

När samtiden förändras i en rasande takt kan det hjälpa att se till historien för att få perspektiv. Jag läste en intressant – och daterad – essä av Brendan Simms under den slående samtidsaktuella titeln Towards a mighty union: How to create a democratic European superpower.